Vänsterns studentförbund tycker att universitetet borde vara mer öppna för Marxs teorier om finanskrisen.
Världen är nu på väg in i den djupaste krisen sedan 1930-talet, men de flesta ekonomer står handfallna inför vad som borde vara deras uppgift – att hjälpa oss ur krisen.
Kriser har funnits i alla tider och samhällsystem. Under feodalismen uppträdde en kris när det blev missväxt, sjukdomsepidemier eller krig. Mat och förnödenheter räckte helt enkelt inte till. Den kapitalistiska krisen är dock helt annorlunda från tidigare kriser. Krisen uppkommer, inte för att det produceras för lite varor, utan för mycket. Det är inte en underproduktionskris som tidigare, utan en överproduktionskris. Kapitalismen kraschar när välståndet är större än någonsin.
Denna uppenbara paradox blir svårförståelig i de nyliberalas teori där marknaden är perfekt och saknar en historia. Stefan Fölster, nationalekonom och chefsekonom på Svenskt Näringsliv, påstår att krisen beror på för lite frihet för spekulation och marknadskrafter. Johan Norberg, nyliberal debattör, vägrar backa från sin extremliberala syn på minimalstaten och vill hellre att tiotusentals människor blir arbetslösa än att staten lägger sig i. När verkligheten kommer ikapp nyliberalerna blir det tydligt att deras teori om den ”perfekta” marknaden är ideologi och inte vetenskap. Nyliberala ekonomer står handfallna när det gäller att förklara och hitta lösningar på krisen.
Marx å sin sida såg kriser som en inneboende tendens i kapitalismen. Hans kritik av kapitalismen är nu mer aktuell än någonsin och ett ovärderligt bidrag till förståelsen av vad som händer i dagens ekonomi. Därför är det anmärkningsvärt, men inte förvånande, att marxismens teorier ges så lite utrymme inom universitetsvärlden. Anmärkningsvärt därför att det strider mot det påstådda målet om en högre utbildning där allsidighet och kritiskt tänkande är ledord, men tyvärr inte förvånande därför att Marx kritik av kapitalismen ses som provocerande och farlig för den elit inom akademin som vill upprätthålla ett bankrutt ekonomiskt system till varje pris.
Medan ekonomin fortsätter att rasa runt omkring oss och tiotusentals människor blir av med jobbet fortsätter den akademiska världen att hålla fast vid samma verklighetsfrånvända teorier som alltid. Det är nu dags för universiteten att vända sig utåt, titta verkligheten i ögonen och använda sina resurser till att forska kring sådant som berör människor och deras vardag.
Mikael Pettersson, Vice ordförande Vänsterns studentförbund
Catherine Holt, Vänsterns studentförbund i Lund