Lös tuff ekonomi med studier i sommar

- in Nyheter
@Lundagård

Vårterminen är snart slut och Sveriges studenter släpps ut i det gröna. Men för många är sommaren lika med ekonomiska bekymmer, inte minst när möjligheterna att hitta ett sommarjobb försämrats.

– Jag ska plugga halva sommaren och andra halvan ska jag leva på sparslantar, säger biologistudenten Vidar Brodin.

Sommaruppehåll innebär inte bara sol och bad, utan även uteblivet studiemedel för de hundratusentals studenter som försörjer sig med hjälp av bidrag och lån från CSN. Många löser det genom att ta ett sommarjobb, men konkurrensen om platserna är hård. I år blir det extra tufft, berättar Arbetsförmedlingens pressekreterare Christina Mångård.

– Antalet feriejobb har halverats jämfört med förra året. Då fanns det 10 000 sommarjobb, i år har vi bara 5 000 utannonserade.

Trots det hoppas många studenter fortfarande på att hitta ett jobb. En av dem är Therese Gertzell, som är student vid Lunds universitet.

– Det finns ju inte så många jobb, men jag har sökt några och har lite på gång. Annars ska jag vara hemma i sommar och kanske läsa en sommarkurs i arbetsrätt, berättar hon.

Sommarkurser är populärt

En vanlig lösning för den som inte hittar något jobb är just att söka till universitetets sommarkurser, som ger samma rätt till studiemedel som vanliga kurser.

– Kursen som jag ska läsa ingår i min utbildning och jag hade läst den i vilket fall som helst, men jag gör det ju också för att klara ekonomin, säger Vidar Brodin, som går en biologiutbildning och ska läsa floristik i sommar.

Något sommarjobb har han inte sökt.

– När sommarkursen är slut ska jag flytta hem till mina föräldrar och kanske göra lite småjobb hemma på gården, men det är ju inget riktigt sommarjobb, säger Vidar Brodin.

Enligt Verket för högskoleservice, VHS, har antalet sökande till sommarkurserna ökat med 50 procent sedan förra året, en ökning som bland annat tros bero på det försämrade ekonomiska läget och den medföljande arbetslösheten.

Både Therese Gertzell och Vidar Brodin säger dock att många av deras kompisar har lyckats ordna någon form av jobb.

– De flesta har nog sommarjobb. Man får ta lite vad man hittar bara, säger Vidar Brodin.

text: Einar Wiman