”Föräldrarnas plånbok styr”

- in Debatt
@Lundagård

Den sociala snedrekryteringen till Lunds universitet slår igenom även på bostadsmarknaden.

Det menar Lus studentombud, Maria Chowdhury.

Glädjeruset över att komma in på sin drömutbildning grusas lätt av problem med att hitta bostad på sin nya studieort.

Utbildning vid högskolor och universitet ska vara öppna för alla och Lunds universitet arbetar på olika sätt med att motverka den sociala snedrekryteringen. Något som blir en paradox när dina chanser att få bostad ökas kraftigt av att du har: 1 välbärgade föräldrar och/eller: 2 god insikt och fina nätverk som kan ge dig kontakter i den snåriga bostadsdjungelen. Det vill säga nätverk i den akademiska världen som nästan alltid kommer av att dina föräldrar, familj eller övriga vänner är akademiker.

Bostadsundersökningen som kom vintern 2008 (PO994) belyser flera intressanta aspekter av bostadsletandet bland studenter. Bland annat att de studenter som är mest nöjda med sitt boende är de som bor i bostadsrätt. Det är också dessa studenter som har lägst boendekostnader.

Även i media har det uppmärksammats att det blir vanligare och vanligare i studentstäder att föräldrar som har ekonomisk möjlighet köper sina barn en bostadsrätt på grund av svårigheterna att få tag på exempelvis hyresrätt eller studentbostad (Ekot den 090824).

Lunds universitet har sen tidigare problem med den sociala snedrekryteringen bland studenter. En relativt stor del av studenterna är barn till akademiker, bland nybörjarstudenter är det så många som 61% (utvärderingsenheten, rapport nr 2004:224). Enligt bostadsundersökningen uppgav även 39% av studenterna vid Lunds universitet att de får ekonomiskt stöd av sina föräldrar.

Helt fräckt förmodar jag att det då inte rör sig om de föräldrarna som tvingas jobba ett eller flera extrapass inom hemtjänsten för att kunna ge sina barn hjälp med extrapengar. Utan att det är just de som utan extra ansträngningar redan har en stabil och relativt hög inkomst.

Givetvis är det inget fel i sig att föräldrar med goda inkomster vill stötta sina barn ekonomiskt. Men problemen uppstår då det nästan blir en förutsättning för universitetsstudier att man har föräldrar som kan stötta en ekonomiskt.

Vi vet sedan länge att högskolestudier i större utsträckning lockar barn till akademiker. Och för att inte ytterligare förstärka den snedrekryteringen är det viktigt att se till att det finns goda möjligheter att få bostad utan att ens föräldrar står som ekonomisk backup.

Våra universitet och högskolor ska trots allt vara öppna för alla studenter oavsett ekonomisk eller social bakgrund.

Maria Chowdhury

studentombud