Lophtet öppnar igen efter larm om farligt mögel

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

Festsugna teknologer kan andas ut. Lophtet, som varit stängt hela hösten på grund av mögel i lokalen, öppnas åter i mars.

Det är en klassisk festlokal. Men det är också ett fuktskadat gammalt svinstall med ett stort renoveringsbehov. 2008 konstaterade Svenska miljöinstitutet att det i huset fanns en ”riklig påväxt av mögelsvamp”. Bland de förekommande svamparna fanns Chaetomium sp, som är farlig för människor.

Trots att drygt två år har gått har Teknologkåren inte kommit tillrätta med problemet.

I oktober kunde Lundagård berätta att kåren beslutat att stänga Lophtet helt i väntan på utredning.

Öppnar i mars

Nu är den klar, och enligt Teknologkårens ordförande Erik Iveroth är resultatet betryggande.

– Vi har anlitat ett externt företag som gjort tester i lokalen. De har kommit fram till att det inte är farligt att vistas där, säger han.

Vad som ligger bakom att den hälsofarliga mögelsvampen Chaetomium sp nu verkar vara borta vet inte ordförande Iveroth.

– Den kanske har försvunnit av sig själv. De som gjorde utredningen nu har sett den förra analysen, så de visste vad de letade efter, säger han.

Med det lugnande utredningsresultatet i ryggen har Teknologkårens styrelse nu beslutat att öppna Lophtet för intern uthyrning från och med den 12 mars.

Framtiden oklar

Trots att utredningen nu alltså konstaterar att det inte är farligt att vistas på Lophtet står en sak klar: Mögel finns det i lokalen.

– Ja, det är ett gammalt hus som behöver renoveras. Nu måste vi bestämma oss för vad vi vill göra med Lophtet på lite längre sikt och hur mycket resurser vi har för att renovera huset, säger Erik Iveroth.

Fortsatt stopp för extern uthyrning

På grund av Lophtets dåliga skick kommer kåren förlänga förbudet att hyra ut till externa intressenter i väntan på renoveringsbeslut.

– Om vi väljer att hyra ut till externa parter vet vi att huset kommer att användas väldigt frekvent, ofta mer än en gång i veckan. Det sliter väldigt mycket. Därför har vi valt att endast använda Lophtet till våra interna arrangemang, säger Erik Iveroth.

Det är Akademiska hus som äger Lophtet-byggnaden, och en del av Teknologkårens osäkerhet bottnar i att områdets framtid är oklar.

– Det händer mycket runtomkring, bland annat byggs det ett hotell alldeles i närheten. Vi vet inte riktigt vad Akademiska hus och universitetet vill göra med området, men vi vill jättegärna vara kvar i Lophtet. Det är en fin lokal.