Absolut sexist

- in Debatt
@Lundagård

Göteborgs nations tidning har gått över gränsen för vad som kan anses vara roligt och är rent av sexistisk och homofobisk. Det tycker Emma Lundberg, som undrar när det får vara nog.

Välkomna hit novischer, välkomna tillbaka studenter och veteraner. Här sägs ett utav landets intellektuella centrum ligga, i studentstaden Lunds pittoreska samhälle. Men innan ni kastar er in i studentlivets vansinnigt lärda värld, låt oss diskutera hur sexism, homofobi och rasism tillåts fortsätta frodas i en stad som ämnar utbilda människor.

Lund är berömt för många saker: sinnessjukt höga studenthyror, Sveriges näst största heterosexistiska bal (GA-balen), könsseparatistiska spex och den rasistiska ”slavauktionen” som skedde på Hallands nation förra året. Men nu har en ny stjärna glidit upp på den sexistiska himlen. Det är Göteborgs nations tidning, Natio Gothoburgensis.

Tidningen har funnits på webben sedan 2009 och har, så att säga, ”utvecklats” årligen till att utsättas för en reformation under 2012 och slutligen landa i dess nuvarande form.

Det mest anmärkningsvärda med tidningen är helt klart dess omslag: årets första nummer pryds utav en svettig man i badbyxor och det andra numret av en topless kvinna. Förutom det märkliga, återkommande inslaget av ”inspektorn” Per Alm (medicinare och professor emeritus i patologi) som nostalgiskt pratar om sina upplevelser på Göteborgs nation för ungefär en miljon år sedan, är tidningens röda tråd SEX.

Vem som ligger med vem, vem som vill ligga med vem, hur, var och när vilka låg med vilka och så vidare. Under tidningens tema ”Skvallertanten” finns allt en vill veta och mer därtill:

”Som om det inte var nog med skvaller från vår översta korridor – grannen till vår välhängda veteran håller samma tempo som innan. Likt förra terminen nöjer sig vår glada herre inte med en i taget, och om de är vid medvetande eller inte spelar heller inte så stor roll. Det ryktas att två berusade tjejer som följt med denne hem agerat sovsällskap. Vad som egentligen hände låter jag vara osagt.”

Här skojas det alltså friskt om hur en glad herre minsann får ligga och att denne inte bryr sig om den andra parten är medvetslös. Sa någon våldtäkt?

Förutom diverse artiklar om ”skämt” man kan göra med sina korridorkompisar, så som att kissa i sköljmedlet eller förnedra andras ”hemsläp”, är det ett särskilt reportage som får tidningens övriga innehåll att blekna. I det senaste numret av tidningen, under rubriken ”Absolut PQE”,  poserar en naken man med en Absolut Vodka-flaska som skyler könet. Detta eftersom mannen på bilden är nationens nya ”PQE” vilket står för ”ProQurator Ekonomi” och är den som ansvarar för nationens redovisning, bokföring och växelkassar.

I samband med bilden följer en intervju med personen och under temat ”Pest eller kolera” där denne får svara på frågor så som:

”Vara en taker eller giver i ett homosexuellt förhållande?

– Hellre en giver än att ta den i tvåan, det är fattat.”

Göteborgs nation visar tydligt att det är ”roligt” att skämta om sex i alla dess former, till och med gällande våldtäkt och bögsex, men när det kommer till det senare krävs det ett tydligt, och uppenbart homofobiskt avståndstagande. Vad som förbryllar mig är inte hur tidningen skämtar på ett nedsättande vis, det är något återkommande i hela tidningen, utan hur bögsex hamnar under spalten ”Pest eller kolera” istället för förslagsvis våldtäkt eller sexistiska skämt.

När diskussionen om normer och maktstrukturer kommer på tal brukar studentikosa traditioner ofta försvaras med att de är just traditioner, att det är humor och på lek. Men sexism, homofobi, rasism och andra typer av förtryck är aldrig på lek för de som utsätts och desto allvarligare blir det inför den hisnande tanken om att människorna bakom tidningen en dag kanske får positioner som politiker och chefer. Dessutom är detta inte en isolerad händelse; liknande ”skämt”, nollningar och fester sker hela tiden.

Frågan är när det slutligen får vara nog?

Debattören

[checklist]

DebattörEmma Lundberg. Queeraktivist, genusstudent och bloggare på thewhoryspirit.wordpress.com

[/checklist]

”Det är pinsamt och tråkigt att vi skulle uppfattas på detta sätt.”

Läs Göteborgs nations svar