Göteborgs nation svarar

- in Debatt
@Lundagård

Först och främst är ett förtydligande på sin plats: vi hyser absolut inte någon homofobi på Göteborgs nation. Sexfokuserade, ibland kanske, även om vi inte menar något illa med det.

Vi förstår och tar till oss av kritiken, och kan till viss del hålla med. Det är pinsamt och tråkigt att vi skulle uppfattas på detta sätt. Från redaktörernas, quratelets, seniors samt nationens sida var det aldrig meningen att förolämpa någon.

Natio Gothoburgensis syfte är att med reportage, bilder och insändare, på ett lättsamt sätt, skildra vad som händer på nationen. Redaktörernas mål och uppgift är att göra en lättsam tidning med en glad ton i kontrast till den akademiska världens allvarsamhet. Det rör sig således inte om en akademisk avhandling av något slag. Dessvärre har det förekommit klumpiga formuleringar som bjuder in till att tolka homosexualitet som något negativt. Utöver detta förekommer något som kan framstå som ett bagatelliserande av sexualbrott. Det gör vi absolut inte. Det är väldigt olyckligt att vi uttryckt oss på ett sätt som får individer att ta illa vid sig. Det ska inte få hända och för detta ber vi ödmjukast om ursäkt.

Vi tar starkt avstånd från sexistiska och homofoba åsikter. Det har aldrig varit vår mening att publicera något som stödjer sådana värderingar. Göteborgs nation har en likabehandlingspolicy och om denna inte följs måste vi se över våra rutiner.

Vi är tacksamma för kritiken då den för oss har varit ett uppvaknande. Saker och ting kan tolkas på oändligt många sätt och även om inget illa var menat eller riktat mot någon skall vi vara mer uppmärksamma i framtiden. Ingen skall fara illa på grund av oss.

Nationens motto är ”gemenskap, hjärta, fest” och detta ska i fortsättningen genomsyra tidningens innehåll samt nationens anda i allmänhet.

Kuratelet, redaktörerna, inspektor och seniors.

Debatt på Lundagard.se

[checklist]

Förtydligande från Lundagård, Göteborgs nations ledning består av följande personer:

  • Kuratelet: Gunnel Bildt, Rasmus Friedheimer, Mikael Lundaby.
  • Seniors: Anders Tarandi, Carl Andersson, Charlotte Abrahamsson, Daniel Stenberg, Hanna Brochs, Kari Ella Read, Linus Bogesjö, Mattias Wessman, Sofie Åkesson, Stefan Einarsson, Villhelm Rudberg
  • Inspektor: Per Alm.

[/checklist]

Läs även: Absolut sexist

Göteborgs nations tidning har gått över gränsen för vad som kan anses vara roligt och är rent av sexistisk och homofobisk. Det tycker Emma Lundberg, som undrar när det får vara nog.