Samhällsvetenskapliga fakulteten har gjort det ännu en gång: åsidosatt sina åtaganden mot sina studenter. Den här gången handlar det om det studiecentrum som ska byggas på parkeringen mot allhelgonakyrkogatan. Det centrum för studier som de ska uppföra ska bestå av 5-6 stycken våningar, där den första skall bestå av bland annat bibliotek och lärosalar och de övriga våningarna ska bestå av kontor.
Att kalla detta för ett studiecentrum är ett skämt och inte värdigt Lunds universitet.
Samhällsvetarkåren har under de senaste två åren arbetat för att studiecentrumet ska komma till stånd, i den något naiva tron att det skulle komma studenterna till gagn. Det har nu visat sig att det inte är så, utan det är ett kontorskomplex som skall byggas för att komma till rätta med en problematisk situation för fakultetens administration och lärare. Hur värderar vår fakultet oss studenter egentligen?
Det största värdet för en student är tid med läraren, tätt följt av en stimulerande studiemiljö. Detta är enligt fakulteten enbart en kostnad. Men hur ska då de sex till åtta timmarna lärarledd tid per vecka, som vi antar är pedagogiskt motiverad, kunna omvandlas till en utbildning värd namnet? När en students möjlighet att tillgodoräkna sig värdet av kunskapen begränsas av de förutsättningar som finns tycks det mest grundläggande vara att läsa böcker.
Vi gjorde en inventering över de studieplatser som finns i studenternas lokaler på campus Lund och resultatet är skrämmande. Med den bästa vilja i världen har fakulteten i dag cirka 620 stycken studieplatser och då räknar vi allt: matsalar, grupprum, sittplaster i entrémiljöer, i korridorer, i hissar(!), i läsesalar och i allmänna utrymmen. Räknat den faktiska tillgång som studenterna har ramlar vi kvickt ner till cirka 230 stycken platser. Detta ska 4 974 studenter vid samhällsvetenskapliga fakulteten dela på, vilket innebär 21,5 studenter per studieplats. Vi tycker att det är orimligt att över 20 stycken studenter förväntas studera vid varje plats. Hade studenternas skyddsombud, likt universitetets personals, kunnat försätta studentens arbetsplats i blockad så hade detta gjorts för många år sedan. Lägg till att varje student bara ges tillgång till de lokaler den har föreläsningar i så målas en tydlig och dyster bild av arbetsmiljön för studenterna upp.
Andra delar av universitetet gör satsningar som mäts i hundratals miljoner kronor på lärandemiljöer för studenter. Dessa lyser med sin frånvaro på en fakultet där ledordet mediokert ersättas av undermåligt. Vi måste sorgset inse att även denna gång så prioriteras en fakultet med en majoritet av män som studerande, av universitetsledningen och de andra med resurser. Innebär detta att vårt universitet inte tycker att alla studenter är lika värda? Tycker även universitets ledning att klockan 15:52 är en lämplig tidpunkt att packa ihop för dagen?
Är det så här de ansvariga på fakulteten (Lena Eskilsson, Ann-Katrin Bäcklund och Ole Elgström) vill ha det? Ni som äger frågan och som kan sätta en värdig standard för studenterna vid Samhällsvetenskapliga fakulteten under många år framöver, vill ni ge upp den möjligheten?
Slutligen har vi, Samhällsvetarkåren vid Lunds Universitet, erbjudit oss att delfinansiera en byggnad av och för studenter. En byggnad som ger både faktiskt värde och mervärde till våra studier, en byggnad som är en nödvändig byggsten för fakultetens studenters framtid. Detta har mottagits med döva öron från fakultetsledningen. Vi hoppas fortfarande att vår satsning möts av universitetet, varje av studenternas kronor med fem av deras.
Nikolas Pieta Theofanous,
ordförande Samhällsvetarkåren vid lunds universitet
Pär-Ola Nilsson,
studentrepresentant Lunds universitets styrelse
Sebastian Persson,
studentrepresentant Samhällsvetenskapliga fakultetens styrelse
Läs även svaret från Samhällsvetenskapliga fakulteten: ”Vi trodde att vi arbetade tillsammans”