MF om Toddybladet: "Det är inte okej"

MF om Toddybladet: "Det är inte okej"

- in Debatt
7
@Lundagård

”Det här året har humorn uppenbarligen gått över gränsen och det är inte okej, vi kommer därför internt att ta upp diskussionen med ansvariga om vad som är okej innehåll i bladet.” Det svarar Medicinska föreningen, MF:s, ordförande Julia Frändberg.

 

Jag beklagar att innehållet i tidningen har uppfattats på det här sättet. MF centralt har ingen insyn i innehållet i tidningen före den går i tryck, det står den fristående redaktionen för. Nu inser vi att vi kanske behöver jobba på ett annat sätt. Tidningens innehåll speglar varken MFs eller våra medlemmars åsikter.

Vad jag vet så är ambitionen är att göra något som är roligt och provocerande, tanken med bladet har aldrig varit annan än att göra satir. Satir är en balansgång. Det här året har humorn uppenbarligen gått över gränsen och det är inte okej, vi kommer därför internt att ta upp diskussionen med ansvariga om vad som är okej innehåll i bladet.

Diskussionen om toddys organisationstillhörighet förs vissa år i MFs fullmäktige och vi kommer att ta upp den diskussionen igen till följd av ert brev.  Vi kommer också, som sagt, internt se över hur man arbetar med bladet.

Mvh//

Julia Frändberg , ordförande för Medicinska föreningen

Läs också det Öppna brevet  till Toddyredaktionen:  ”Toddybladets koncept är att skämta om sex, men det som ni trycker i tidningen är inte sex utan grovt sexistiskt.”

Facebook Comments

7 Comments

 1. L.D. Bhergberg

  Frågan som uppstår är dock huruvida detta är en nyhet bara på basis att det är de ärade läkarstudenterna som producerat trycksaken. Hade en papperstidning producerats av annan tillverkare uppmanat till samma nivå av aggitation från individer så som Ulla-Britt Fors (en i övrigt mycket talför person på Lundagårds sida med starka ord om nästan allt). Det är få personers personlighet och värdebild som är så okej att hata på som läkares. Jag kan inte annat än att fundera på hur det kan komma sig.
  Den dagen då befolkningen sopar på sin egen veranda och inkommer till landets vårdinrättningar utan sprit i kroppen, nikotingula fingrar och vältränade. Den dagen tycker jag Toddy kan sluta rita nakna damer och herrar på en tidning som man måste betala för.

 2. Vilken bitande satir, men över vad? Och vad är det tänkt att man ska uppnå med den?

  Låter som en dålig ursäkt för grisigt och sexistiskt beteende.

  1. Bhramaputra Mandelkubb

   Så all satir som du personligen inte förstår ska förbjudas?

   Om någon i något sammanhang skulle utbrista ”Bränn häxan!” ser jag det som uppenbar satir på medeltidens häxprocesser, må hända det även kan uppfattas som sexistiskt, kvinnor är ju fredade objekt i samhället, men ändå uppenbar satir.

   1. Detta är ju fånigt. Får man inte kritisera någonting längre i det här landet utan att anklagas för att vilja förbjuda och censurera?

    Huruvida ett utrop som ”Bränn häxan!” bör betraktas som satir eller ej är förstås helt kontextuellt.

    Och jag förstår fortfarande inte vad som gör att det här innehållet i Toddybladet bör tolkas som satir över sexism snarare än sexism. Ska jag tolka ditt argument som att du menar att det är självklart att det måste vara fråga om satir för sexism är ju såntdär man höll på med förr i tiden?

 3. Dessa läkare skulle jag inte vilja träffa inom vården. Förskräckligt! Dessa tankar har de annars skulle de ord och meningar inte sättas på pränt. Inte humor, inte alls roligt!. Det är så man häpnar. Ska dessa bli läkare? Beklaga innehållet inte hur det uppfattas!

 4. Skolexempel på att göra en falsk pudel:
  ”Jag beklagar att innehållet i tidningen har uppfattats på det här sättet.”
  MF beklagar inte att Toddybladet är sexistiskt, utan att det _uppfattats_ som sexistiskt. Tråkigt.

  1. Bhramaputra Mandelkubb

   Fast, sexism är ju inte något absolut, förutom i vänsterns fingerpekande sinnelag. Alltså kan de knappast beklaga något sånt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

DEBATT: Upphovsrätten är direkt skadlig för demokratin

Det finns en missuppfattning om att vi som