Universitetet stänger efter Jodelhotet

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Lunds universitet kommer att hålla helt stängt under måndagen efter hotet som har riktats mot Lunds studenter. Det skriver universitetet på sin hemsida under söndagskvällen.

”Några av er är ok. Gå inte till Universitetet imorgon om ni är i Lund. Kolla nyheterna imorgon morgon. Så länge jodlare.”

Det är hotet som tvingar Lunds universitet att hålla stängt under måndagen. Meningarna postades på det sociala klotterplanket Jodel under söndagen och väckte många och starka reaktioner.

Inlägget polisanmäldes under eftermiddagen och rubriceras som olaga hot. Innan midnatt såg polisen fortfarande allvarligt på fallet.

All verksamhet stängs ner
Under natten till måndag tvingades därför universitetsledningen att ta beslutet om att stänga ner universitetet under 
hela måndagen. Nu uppmanas alla studenter att stanna hemma och samtliga verksamheter kommer att vara stängda – även i Helsingborg och Malmö.

En printscreen på inlägget på Jodel.
En printscreen på inlägget på Jodel.

– Polisen gör den bedömning om ett allvarligt hot inträffar och detta är det enda vi kan göra. Det är en polisiär fråga och vi kan inte göra någonting annat än att säga så här, säger Lunds universitets säkerhetschef Per Gustafson och lägger till:

– Sen får polisens utredning utvisa hur vi kommer att gå vidare.

Uppgivna tongångar
Beslutet kommer efter ett extrainsatt krismöte som hölls i universitetshuset under natten till måndag. Rektor Torbjörn von Schantz och andra nyckelpersoner var involverade i mötet och Per Gustafson hintar om att tongångarna på mötet var uppgivna.

– Vi kan inte göra mycket annat än att fatta detta beslutet, säger han.

Beslutet innebär att alla verksamheter på hela universitetet kommer att hålla stängt under måndagen den 12 oktober. Hur resten av veckan kommer att se ut vet dock inte Per Gustafson än.

– Vi hoppar över en dag. Man tar en dag i sänder – vi får se hur det ser ut på tisdag. Om det händer något nytt så kanaliserar vi det i alla led som går, säger han.

Under söndagskvällen uttryckte många personer på Jodel oro för inlägget. Foto: Printscreen
Under söndagskvällen uttryckte många personer på Jodel oro för inlägget. Foto: Printscreen

Hur går ni vidare nu?
– Nu kan vi inte göra mycker mer än att få ut detta i de kanaler som finns, säger Per Gustafson.

Nyheten toppade alla stora medier
Och det behöver han nog inte oroa sig för. Inlägget på Jodel polisanmäldes vid 17-tiden under söndagen och var stora riksnyheter redan under söndagskvällen.

– Det är bra att alla stora medier publicerar nyheten så att den når ut till våra studenter. Sen kommer vi nog inte komma ut från universitetshuset på ett tag, då vi är belägrade med reportar utanför huset, säger han.

Polisen i region Syd svarar under söndagsnatten inte på några frågor från medier, utan hänvisar i stället framåt i tiden.

– Polisen har ägt frågan hela tiden, säger Per Gustafson.

Vad har du att säga om ärendet?
– Den som har skrivit det här sitter väl och njuter med vad man har ställt till med. Men jag tror eller spekulerar ingenting om ärendet, säger han.

I hotet på Jodel pekades ingen specifik plats eller grupp studenter ut, men inlägget har slagit brett. Lundagård når under sen söndagskväll även rektor Torbjörn von Schantz sekreterare Elisabet Edman som tar hotet på allvar.

– Man vet aldrig hur mycket sanning det ligger i det hela, men det känns ju otryggt, säger hon.

”Spektakulärt och obehagligt”
Lunds universitets studentkårers, Lus, ordförande Cecilia Skoug är nöjd med universitets snabba agerande.

– Vi tycker att det är bra. Det är såklart så att man tar det säkra före det osäkra och förmodligen har de inte fått fram tillräckligt mycket information för att kunna försäkra sig om om studenternas säkerhet, säger hon.

Hur förbereder man sig för något sånt här?
– Detta är absolut inget som man går och tänker på eller egentligen har beredskap för. Men det handlar om att ha handlingsplaner för att kunna hantera sådana här saker när det händer, trots att detta är spektakulärt och obehagligt, säger Cecilia Skoug.

Under söndagen har Lus haft tät kontakt med universitets studentkårer för att kunna hantera eventuella påföljder av hotet. Universitetets växel kommer att hålla öppet under måndagen från och klockan 08 för att svara på eventuella frågor från studenter och anställda vid universitetet.

Uppdaterat 08:11: Under natten har polisen jobbat med att försöka lokalisera hotarens IP-adress. Personen som gjorde inlägget på Jodel i Lund har tidigare gjort samma inlägg i andra städer – däribland Örebro och Uppsala.

– Lokala och nationella IP–specialister har jobbat med detta under natten. Det här meddelandet har skickats till flera olika adresser både utomlands och i Sverige. Det här har skickats vid flera olika tillfällen tidigare, men vi har inte lyckats identifiera avsändaren, polisens presstalesman Stephan Söderholm till ExpressenTV under måndagsmorgonen.

Under måndagsförmiddagen kommer en förundersökningsledare att tilldelas fallet.

– Tidigare har ärendet bara hanterats på kriminaljouren, men nu ska en person bli ansvarig, säger Maja Forstenius, presstalesperson vid polisens ledningscentral under måndagsmorgonen. 

Vad gör ni nu?
– Under natten har vi bland annat jobbat med att lokalisera IP-adressen. Vi vidtar inga operativa åtgärder och är inte på någon fysisk plats. Jobbar med att identifiera personen som har skickat detta, säger hon. 

Lunds universitet tog beslutet om att uppmana alla studenter och anställda att stanna hemma på egen hand. Polisen hade inget att göra med universitetets beslut och kan inte än fastställa hotets seriositet.

– Det var inte på vår inrådan så vitt jag känner till och det finns inget konkret som pekar på att något skulle hända just nu, säger Maja Forstenius vid polisens ledningscentral.