Dekanen: ”Studenterna har gjort allt rätt”

Dekanen: ”Studenterna har gjort allt rätt”

- in Kår, Nyheter
7
@Casper Danielsson
Lynn Åkesson. Arkivfoto: Jonas Jacobson

Historieprofessorn Dick Harrison kritiserade sina studenter och ”tysthetskulturen” vid universitetet. Men nu pekas professorn själv ut som det verkliga problemet.

[ads1]

Dick Harrison svingade vilt och brett mot Lunds universitet i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet under måndagen. Universitetet, dess studenter och studentkår fick sig alla en släng av sleven. Studentkåren beskylldes för att bidra till en lättkränkthet bland studenterna – vilket Lunds universitets studentkårers ordförande Cecilia Skoug ställer sig frågande till.

Beskrev lärare som rättslösa
Men framför allt beskyllde Dick Harrison sina egna studenter i en viss kurs att inte vara redo för högre studier. När han ställde krav på deltagande, blev han själv anklagad för mobbing, beskriver han. Han kallar lärarens status ”rättslös” och att ”studenter kan i princip ljuga ihop hur mycket som helst…”.

Utspelet kom oväntat och har rört upp många vid universitetet. Inte minst den Humanistiska och teologiska studentkåren, HTS. Oskar Johansson är vice ordförande med utbildningsansvar för HTS och är kritisk mot Dick Harrisons argumentation.

– Han vrider och vänder på situationerna för att spegla sin egen tes. Klagomålen som har riktats mot honom har handlat om hans personliga uppträdande gentemot studenter – inte kunskapskrav, säger Oskar Johansson och förklarar:

– Han har skapat en ohållbar psykosocial arbetsmiljö för studenterna under gruppseminarier och gruppövningar. Studenter har känt ångest och har mått så dåligt att de inte har kunnat delta.

Utskällningar bakom kritiken
Det har framför allt handlat om publika utskällningar och olika typer av aggressiva utspel mot studenter som inte har deltagit i gruppdiskussioner, berättar Oskar Johansson.

HTS har av den anledningen fört en dialog med fakultetsledningen och institutionen om situationen i Dick Harrisons klass. Men enligt Oskar Johansson har det inte inneburit någon förändring.

– Det har inte gått särskilt väl. Han har helt enkelt avfärdat det som lögner.

– Det är där problemet ligger: genom att han säger att allt som en student kan säga är en lögn, går det också att avfärda all typ av kritik. Det är allvarligt, säger Oskar Johansson.

“Studenterna har gjort allt rätt”
Lynn Åkesson, dekan vid Humanistiska och teologiska fakulteterna, är av samma åsikt som Oskar Johansson.

– Studenterna har använt sina fullständigt självklara rättigheter att ha synpunkter på och kommentera undervisningen. Studenterna har gjort allt rätt, säger hon.

Men det har även Dick Harrison, menar hon. Att han har blivit förbjuden att skriva en debattartikel, som han skriver i sin debattartikel, stämmer inte.

– Nej, det är helt enkelt inte sant. Dick har all rätt att framföra sina åsikter i medier.

Oväntat utspel
Lynn Åkesson beskriver den nuvarande situationen som oväntad och ovanlig.

– Dick är en uppskattad lärare och många studenter tillhör hans fan-club. Det är ovanligt att det har blivit så här, säger hon.

Men nu hoppas hon att situationen är överspelad och att utbildningen kan återgå till det normala. Hon tror inte att några åtgärder kommer att krävas.

– Nej, det har jag inte ens tänkt på. Jag förväntar mig inte att det ska upprepas igen.

Facebook Comments

7 Comments

 1. Dekanus Lynn Åkesson är mån om att Harrisons utbrott ska sopas under mattan och javisst det är sannerligen inte första gången professorer har en skruv lös. Men varför ska temperamentsfulla divor accepteras överhuvud i föreläsningssalen ännu 2016? De har ju hisnande makt över studenterna. Och ju mer Harrison nu väsnas i offentligheten sen han väsnats i föreläsningssalen profileras det urgamla problemet med universitetets eget klassamhälle: tabut att ta itu med sina egnas avsaknad av vanlig hövlighet. Indignez-vous kära studenter!! Finn er aldrig!

 2. OBS. Det verkar som att Marie-Louise inte är en riktig person, utan används som alias av någon annan. Hon finns exempelvis inte som profil på Facebook, med de kopplingar till LU eller fakulteten. Inte för att Facebook är en uttömmande källa, men you get the point.

  1. Marie-Louise Jönsson

   Förlåt att jag inte finns på Facebook (?)

   Inte för att vara sådan men det borde väl vara lite svårt att hitta dig på Facebook också, antar att det finns ett par stycken Sara att välja på…

   Det var tråkigt det här. Läsa Lundagård, bli engagerad och ge sig in i en viktig debatt för att sedan bli förklarad för icke existerande för att man inte har Facebook, väldigt tråkigt. Speciellt när de man “debatterar” (nåja, tveksamt faktiskt) med kallar sig “Henrik” och “Tidigare student till Harrison”. Du kan kanske leta reda på dessa två på Facebook, Sara!

 3. Marie-Louise Jönsson

  Men Lynn,

  du har fel och Dick Harrison har rätt. Egentligen vet du det du med. Men realekonomiskt i din position kan du inte hålla med. Helt krasst, så är det.

  1. Jag undrar med vilken rätt du anser dig veta vad Lynn Åkesson tänker? Vidare har studenterna rätt att klaga om en lärare skäller ut dem inför hela klassen. Samma sak gäller i arbetslivet där det vore ett solklart fall för facket om en chef skällde ut en medarbetare inför hela personalen. Att Dick sedan blåljuger är en helt annan sak.

  2. Tidigare student till Harrison

   Marie-Louise,
   Du uttalar dig om något du inte vet någonting om. Klagomålen från studenternas sida gällde Harrisons beteende i föreläsningssalen, inte något annat. Harrison har skrikigt åt sina elever, trakasserat och talat nedlåtande till dem. Jag vet, för jag satt i salen.
   Det är en students rättighet att påtala sådana här uttalanden från sin föreläsare, och det är sorgligt att du verkar tycka att det är okej med studenter som behandlas respektlöst från Harrisons sida, och att du utan vidare förklaring deklarerar att “Dick Harrison har rätt”.

   1. Marie-Louise Jönsson

    Henrik: Håller med om att det hade varit ett solklart fall för facket. De brukar liksom finnas med på ett hörn vid uppsägningar… Om en anställd är noll inläst på det som är dennes arbete att vara inläst på blir det uppsägning. Kruxet är att man inte kan säga upp en student (ligger i sakens natur) och då får de tillsägningar/åthutningar istället. Dessa tillsägningar/åthutningar ses som trakasserier och mobbning. Vad ska då göras? Institutionen säger, på ekonomiska grundvalar, ställ enklare frågor och godkänn ändå . Är detta rätt? Och apropå din fråga: Jag har all rätt i världen att delge min bild av hur jag tror att Lynn Åkesson tänker. Precis lika stor rätt som “Tidigare student till Harrison” har att deklarera min totala okunskap i debattämnet.

    Till dig (vad du nu heter): För det första är det klädsamt att stå för vem man är i en debatt. Minuspoäng direkt till dig. Jag menar på att Dick Harrison i sak har rätt. En lärare måste få ställa krav och visa att det inte är ok att sitta knäpptyst och noll inläst på ett examinerande seminarium (jag förstår faktiskt inte varför dessa studenter ens går på dessa, läs på och kom på nästa runda!). I sakfrågan vet jag betydligt mer än du anar, och det gör tusentals lärare (grund- gymnasie och högskolan), med mig. Dock vet jag inte mycket om exakt på vilket SÄTT Dick Harrison markerat mot sina elever, där har du rätt. Men även om han gått över gränsen någon/några gånger (definitionsfråga) kvarstår att han i sak har rätt. För det har han.

    Denna debatt är mycket välkommen, Dick vågar lyfta den.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

Q: Amanda Bjernestedt (SSK)

Avgående kårordförande för HTS vars medskyldighet till förlusten