Det råder brist på studieplatser, men hur stor brist är det ingen som vet. Nu utlovar universitetet bättring.
– Det är förfärligt att studenter ska behöva sätta sig på kaféer på grund av platsbrist, säger prorektor Eva Wiberg.
På Lunds universitets 32 bibliotek finns det 2049 studieplatser, enligt uppgifter från 2011. 18 studenter per studieplats. Men hur det ser ut på resten av universitetet är det ingen som vet.
När Samhällsvetarkåren tidigare i år tog reda på hur många studieplatser det egentligen fanns inom Samhällsvetenskapliga fakultetens väggar fick de vandra från hus till hus och räkna de platser som fanns (se faktaruta). 21.5 studenter per studieplats blev beskedet.
Resultatet från kåren och osäkerhet kring det studiecentrum som kanske kommer att byggas i kvarteret Paradis orsakade rabalder mellan kåren och Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kåren menade att fakulteten borde satsa på fler studieplatser.
– Tänk dig att sitta på en hård stol utan ordentligt ryggstöd eller sittdyna åtta timmar om dagen. Det här är vår arbetsplats, hade ett arbetsmiljöombud sett det hade de stängt ner arbetsplatsen. Ett modernt universitet borde satsa på en acceptabel miljö som man kan vistas länge i, säger Nikolas Pieta Theofanous, ordförande för Samhällsvetarkåren.
Fakulteten menar att viljan finns, men resurserna saknas. Själva hade de tidigare ingen uppfattning om hur många platser de hade på fakulteten, och på resten av universitetet ser det likadant ut.
LU-Byggnad har hand om bland annat nybyggnationer och frågor som rör den fysiska arbetsmiljön på universitetet. På samma sätt som de anställda har rätt till en arbetsplats ställer de sig frågande till varför de inte har några siffror på antalet studieplatser.
– Det är självklart viktigt för oss att veta hur många studieplatser som finns, säger Johannes Malmquist, avdelningschef på ekonomi och systemstöd på LU-Byggnad.
De försäkrar nu att LU-Byggnad ska skaffa sig koll på läget och ta fram siffror på hur många studieplatser det finns per fakultet och student. Men arbetet kommer att ta tid.
– Det är förfärligt att studenter ska behöva sätta sig på kaféer på grund av platsbrist, säger Eva Wiberg.
Hon är prorektor på universitetet och högst ansvarig för utbildningsfrågorna.
– Studieplatser behövs för att studenterna ska kunna jobba med sin utbildning. De behöver närhet till bland annat lärare och bibliotek, då den sociala studiemiljön är väldigt viktig.
I slutändan är det upp till fakulteterna att beställa om- och nybyggnationer från LU-Byggnad.
– Vi servar fakulteterna och arbetar utefter de behov och önskemål de har. De sammanställer sitt lokalresursbehov, men sedan blir det en kompromiss baserat på kostnader, ekonomiska ramar och regelverk, säger Jessica Åhs, avdelningschef för lokalförsörjning.
– Vi kan inte alltid erbjuda de undervisningstimmar som vi hade önskat, då är det viktigt att det finns plats till våra studenter på universitetet, säger prorektor Eva Wiberg.
Enkät: Vad tycker du om tillgången på studieplatser?
Fakta
[checklist]
- Läs debattartiklarna frånSamhällsvetarkåren ochSamhällsvetenskapliga fakulteten här.
Fakulteter som har satsat på studieplatser i samband med om- och nybyggnationer, enligt LU-Byggnad:
- LTH
- Matteannexet (nyss färdigställt)
- A-huset (nyss färdigställt)
- V-huset (klart 2016)
- Humaniora och teologi
- LUX (klart sommaren 2014)
- Samhällsvetenskapliga fakulteten
- Eden (klart vid årsskiftet 2013/2014)
- Studiecentrum kv Paradiset (i planeringsstadiet)
- Medicinska fakulteten
- BMC I-huset (nyss färdigställt)
[/checklist]
Vad tycker du? Kommentera på Lundagard.se