Regeringen presenterade under onsdagseftermiddagen en 300 miljoner kronor stor insats för att få i gång byggandet av studentbostäder under år 2016.
Under morgonen släppte Sveriges förenade studentkårer en rapport där de krävde att krissituationen med studentbostäderna skulle lösas. Efter lunch kontrade regeringen och Stefan Löfven på en presskonferens med att bland annat presentera ett nytt anslag på 300 miljoner kronor för att få i gång byggandet av studentbostäder under år 2016.
Inte bestämt var pengarna ska gå
Tanken är att pengarna ska stimulera ett snabbt byggande av studentbostäder under år 2016. De 300 miljonerna ingår i ett 5,7 miljarder stort bostadspaket tillsammans med bland annat byggstöd, ett investeringsstöd för hyresrätter och ett stöd för kommuner som upplåter ny mark för byggande.
Vem som får ta del av de 300 miljonerna eller hur de ska disponeras är ännu inte bestämt eller presenterat.
– Detaljerna kring hur pengarna ska paketeras är ingenting jag kan informera om. Det är en extra injektion att snabbt komma till bukt med det underskott av studentbostäder som finns, säger Sofie Ahlstrand, kansliråd på näringsdepartementet.
– Det finns ett stort behov av studentbostäder och det är angeläget att man kommer ikapp det, säger hon.
Finns hål att stoppa pengarna i
En närmare beskrivning av detaljerna kommer att lämnas under kommande månaden. Martin Johansson är generalsekreterare för Studentbostadsföretagen, branschorganisationen för de som äger, bygger och förvaltar studentbostäder i Sverige. Han tror att det finns många hål att stoppa pengarna i.
– Man kan resonera om hur dessa 300 miljoner kan användas för att komma i gång med bostadsbyggande snabbt. De kan investeras hos kommunerna, hos domstolar eller för snabbare snickare, säger han.
Pengar inte avgörande
Organisationen Studentbostadsföretagen uppskattar att det i dagsläget behövs närmare 20 000 nya studentbostäder för att lösa krisen.
Ett av företagen som ska stå för några av de nya bostäderna är AF Bostäder. Företaget håller just nu att slutföra sitt expansionsprojekt om 110 nya studentbostäder på Vegalyckan. Henrik Krantz är vd för AF Bostäder, men menar att ett nytt statligt ekonomiskt tillskott inte kommer att vara revolutionerande för bostadsbyggandet i Lund.
– Det är inte på grund av pengar vi inte startar nya byggen. Vi sitter inte och håller på nya bostadsprojekt för att vi saknar bidrag från staten, säger Henrik Krantz.
– I varje projekt tittar vi väldigt noggrant på ekonomin och vi arbetar väldigt mycket för att få ihop ekonomin. Det hänger på detaljplaner och projektplaner.
Läs mer: SFS om krisen: ”Går inte att bo i luftslott”
Läs mer: Lunds bostadssituation rödlistad – igen